Laxaleden

Adress: Brostugevägen 1, 29341 Olofström Visa karta

Adress: Brostugevägen 1, 29341 Olofström

Följ laxens vandring från havet upp till Smålandsgränsen!

Du kan inte vandra i laxarnas fotspår men Du kan följa laxens vandring från havet upp till Smålandsgränsen. Här upplever Du de tre trappstegen som Selma Lagerlöf beskrev. Du vandrar längs Mörrumsåns västra strand från havet och den försvunna staden Elleholm upp till det lilla brukssamhället Ebbemåla/Hovmansbygd.

Det är en Natur och Kulturhistorisk Vandringsled, informationsskyltar upplyser om historia, kultur och natur vid ån. Mörrumsån anses vara Europas bästa laxälv men ådalen är också en gammal industriregion. Här finns gammal industrihistoria men också modern, vem känner inte till varumärken som Halda och ABU. Du passerar både industriminnen och modern levande industri. Men Laxaleden är främst en stor naturupplevelse vid ån finns ett fantastiskt djur och växtliv. Leden har en del smala och branta passager, den är inte handikappanpassad.

Laxaledens längd från havet till bron vid Ebbamåla/Hovmansbygd är 30 km.
Toaletter och rastplatser finns utmed leden.

Visa mer

Om denna aktivitet

Hotell

First Hotel Olofström

Avstånd: 14,1 km
Hos oss bor du mitt i Olofström och alldeles vid den vackra Aniaraparken. Du har nära till allt, affärer, industri och kultur, men framförallt så har du den underbara naturen inpå husknuten. Holjeåns flöde slingrar sig sagolikt genom vår lilla ort, Aniaraparkens praktfulla flora och konst bildar en oas i vardagsstressen och naturreservatet runt sjön Halen ger dig ett intryck av att vara vilt och outforskat.
Stuga

Hallandsboda

Avstånd: 7,3 km
Hallandsboda B&B erbjuder boende i ett otroligt vackert landskap, med Mörrumsån som närmsta granne. En stugby med små stugor där Ni som söker ett boende som är lite annorlunda kommer trivas.
Hotell

Hotel Fritzatorpet

Avstånd: 14,1 km
Hotell Fritzatorpet är ett hotell beläget i Olofströms utkant, vid Blekinges största sjö Halen, mitt i Halens naturreservat. Upplev friden och låt dig inspireras av den vackra naturen!