Laxaleden

Adress: Brostugevägen 1, 29341 Olofström Visa karta

Adress: Brostugevägen 1, 29341 Olofström

Följ laxens vandring från havet upp till Smålandsgränsen!

Du kan inte vandra i laxarnas fotspår men Du kan följa laxens vandring från havet upp till Smålandsgränsen. Här upplever Du de tre trappstegen som Selma Lagerlöf beskrev. Du vandrar längs Mörrumsåns västra strand från havet och den försvunna staden Elleholm upp till det lilla brukssamhället Ebbemåla/Hovmansbygd.

Det är en Natur och Kulturhistorisk Vandringsled, informationsskyltar upplyser om historia, kultur och natur vid ån. Mörrumsån anses vara Europas bästa laxälv men ådalen är också en gammal industriregion. Här finns gammal industrihistoria men också modern, vem känner inte till varumärken som Halda och ABU. Du passerar både industriminnen och modern levande industri. Men Laxaleden är främst en stor naturupplevelse vid ån finns ett fantastiskt djur och växtliv. Leden har en del smala och branta passager, den är inte handikappanpassad.

Laxaledens längd från havet till bron vid Ebbamåla/Hovmansbygd är 30 km.
Toaletter och rastplatser finns utmed leden.

Visa mer

Om denna aktivitet

Hotell

Hotel Fritzatorpet

Avstånd: 14,1 km
Hotell Fritzatorpet är ett hotell beläget i Olofströms utkant, vid Blekinges största sjö Halen, mitt i Halens naturreservat. Upplev friden och låt dig inspireras av den vackra naturen!