BAGGEBODA SÅG- OCH SKVALTKVARN

Adress: Baggebodavägen 239-16, 293 91 Olofström Visa karta

Adress: Baggebodavägen 239-16, 293 91 Olofström

Baggeboda kvarn och såg ligger på gångavstånd från vägen mellan Halabron (väster om sjön Halen) och Boafalls backe. Bara själva vägen är värd sin resa.

Kvarnen omnämns redan år 1764 och är en skvaltkvarn, dvs. den drivs med en krans av horisontellt ställda skovlar på en vertikal axel. Sågen har kommit till senare under 1800-talet, även sågen drevs av ett skovelhjul och hade ursprungligen bara ett sågblad. Sågen renoverades år 1875 och fick bland annat en ramsåg med sju klingor vilket gjorde att hela stocken kunde klyvas samtidigt. Sista säsongen var 1939-40.

Show more

Om denna aktivitet

Hotell

Hotel Fritzatorpet

Avstånd: 2,6 km
Hotell Fritzatorpet är ett hotell beläget i Olofströms utkant, vid Blekinges största sjö Halen, mitt i Halens naturreservat. Upplev friden och låt dig inspireras av den vackra naturen!
Hotell

First Hotel Olofström

Avstånd: 2,5 km
Hos oss bor du mitt i Olofström och alldeles vid den vackra Aniaraparken. Du har nära till allt, affärer, industri och kultur, men framförallt så har du den underbara naturen inpå husknuten. Holjeåns flöde slingrar sig sagolikt genom vår lilla ort, Aniaraparkens praktfulla flora och konst bildar en oas i vardagsstressen och naturreservatet runt sjön Halen ger dig ett intryck av att vara vilt och outforskat.
B & B

Liljenborg

Avstånd: 4,7 km
Charmigt Bed & Breakfast vid ån i Jämshög. Där finns 12 rum varav 8 är dubbelrum samtliga med kabel TV och toalett. En minisvit för två med eget badrum. Konferensmöjligheter finns för mindre sällskap. I salen avnjuter ni vår frukostbuffé i en rofylld miljö. Gratis WIFI